Bardzo wiele osób zaczyna doceniać bardzo dobre jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji i próbować smaków, które pochodzą z różnych stron świata. I dlatego też dużym powodzeniem cieszy się dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego rodzaju bywają doceniane przez dużą ilość ludzi , dlatego restauracje, które je oferują tworzone są w wielu regionach. Staramy się zwracać uwagę na to, co spożywamy , a także gdzie jemy, więc coraz częściej chodzimy do takich restauracji. W dzisiejszym świecie coraz częściej smak i zapach różnych narodów dostępne są bez problemu. W restauracji tego rodzaju powinniśmy spróbować wspaniałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.Warsztaty sushi Kraków Niektóre osoby zaczynają delektować się jedzeniem , a także pragną jak najczęściej kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest dzisiaj koniecznością, lecz przyjemnością i dlatego też dobrze jest znaleźć taki smak, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dzisiaj najczęściej wybierane danie, które znajdzie zainteresowane osoby w różnych miejscach na świecie. Sushi błędnie opisywane jako potrawa z surowej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało sposób poddawania konserwacji ryb. Obecnie sushi można zdefiniować dwojako – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co jest różnicą? Przede wszystkim selekcja składników dania. Sushi komponowane jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od upodobań konsumentów, ryba może być ugotowana lub pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, z uwagi na procedurę przygotowania oraz wykorzystane produkty spożywcze. Do najpopularniejszych typów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego tworzy się owalne pałeczki oraz fragmentu ryby. Proces tworzenia maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na płacie wodorostu oraz zrolowanie całości. Konieczne jest przy tym użycie specjalnej maty bambusowej. Jeśli mówimy o konsumowania sushi – ważne jest tylko, by pochłaniać kawałki w całości. Dlatego należy zwrócić uwagę, by potrawę serwować pokrojoną na małe porcje.