Arkana kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

najlepsza polska kuchnia Kraków

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie banalne są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma ściśle mówiąc wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest apetyczna oraz sycąca.