Istota kuchni włoskiej- łatwość i prawdziwe składniki

Jeśli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej niż raz na dzień.

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie koronne, a nie jako fundamentalne cukry, jakie towarzyszą pożywieniom jako danie poboczne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest kolejnym olśniewającym przykładem sztampowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można znaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć łatwe bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do schematycznego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron na ogół gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub też innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto oraz smakowite -o to chodzi!